Arginin - (L-Arginin)
L-Arginin - aminokyselina- 2-amino-5-guanidinovalerová
Arginin v metabolizmu slouží jako jedna ze součásti tvorby KREATINU . Ten se dále fosforyluje ( přeměnuje ) za vzniku KREATINFOSFÁTU, což je tzv. látka "nabitá energíi" ( ATP ), kterou poskytuje pracujícím svalům (při fyzické zátěži) a je jednou ze základních aminokyselin lidského organismu.Jeho základní funkcí je zvýšení prokrvení periferií (prostřednictvím zvýšené produkce oxidu dusnatého NO), je to vlastně prekurzor tvorby oxidu dusnatého (NO), který v organismu působí vazodilatačně (snižuje tonus) na hladké svalstvo ve stěnách cév – v konečném důsledku to znamená, že se cévy rozšíří, čimž se zvýší prokrvení svalů ,což umožňuje zásobení periferií živinami a kyslíkem.Je obsažen třeba ve výrobcích na bázi NO je vlastně jeho hlavní "součástí" :)
Co dělá Arginin v lidském těle ?
-zvyšuje uvolňování růstového hormonu ( konkrétně somatotropinu - STH )
-je důležitý pro vývoj a pohyb spermíi
-zvyšuje hmotnost příčně pruhované svaloviny a snižuje obsah tělesného tuku
-hraje důležitou roli v poúrazových stavech, jako je normalizace dusíkového metabolismu v tkáních
-zvyšuje tvorbu kolagenu ve chrupavčitých tkáních
-stimuluje imunitní systém
Svým účinkem je vhodný pro :
-zvýšení imunity
-růstu svalové hmoty u dospělých; dlouhodobě asi 1 - 2 g bez rizika
-sportovce; U středně pokročilých a vrcholových sportovců
-podpora spermatogenese ( tvorby spermií u mužů )
-redukce nadváhy včetně nadváhy u diabetiků - spolu s karnitinem a chrómem
-zlepšeni hojení spálenin a povrchových zranění
-ochrana jater a zlepšeni jejich detoxifikační role a zlepšení činnosti mozku
-oběhová a srdeční onemocnění
-snížení hladiny cholesterolu
Obecné využití ve sportu :
Díky zvýšenému množství oxidu dusnatého jsou více rozšířené cévy zásobující svalovou tkáň a díky většímu průtoku krve se do tkání dostane více kyslíku a glukózy v průběhu zátěže. Pokud se na daný princip podíváme ještě blíže, tak glukóza společně s množstvím kyslíku jsou limitem především dlouhodobé intenzivní zátěže, tedy tady může arginin pomoci zvýšit výkonnost. Z hlediska krátkodobého maximálního výkonu ( v kulturistice třeba cca od 30 vteřin max do 2minut ) je třeba vnímat, že organismus čerpá energii především ze zdrojů operativně dostupných ve svalových buňkách a arginin může díky rozšíření cév pomoci následné regeneraci – urychlí doplnění spotřebovaných sacharidů, rychlejší odplavení metabolitů. Užití argininu v potréninkové fázi díky zvýšenému prokrvení urychlí regeneraci, vyplavení metabolitů a doplnění zásob glykogenu ve svalových vláknech.
Arginin se vyskytuje i v běžné stravě :
-V přirozené stravě je nejvíce argininu obsaženo v kuřecím a krůtím vývaru a v kaviáru.
a dále pak :
-zelený hrášek, vaječný bílek, burské ořechy, čokoláda a i obiloviny.
Kontraindikace : u dětí bez rozhodnutí lékaře,těhotné ženy,u osob trpící na opary (Herpes), schizofrenie,ale tyto nežadoucí kontraindikace se vyskytují u těchto skupin lidí jen velice zřídka!
-nevolnost, případné průjem
-onemocnění kosti a kloubů
-nespecifikované nervové obtíže
-nespecifikované metabolické problémy
|